Ove Jonsson med ett fantastiskt rekord på röding

Här kommer ett lite annorlunda instick på bloggen. Men ibland ska även ädelfisket uppmärksammas och vi tycker att det här var ett av de lägena. 

Ove Jonsson ifrån Edsbyn och tillika föredetta tävlingspimplare lyckades på annandagen dra upp en en röding på dryga 7kg(!).
Här nedan följer en intervju med Ove om den grymma fångsten.

Vart fick du den här stora rödingen?
Platsen som stor rödingen fångades på är stensjön i grycksbo.

Vill du berätta lite om hur det gick till när du fick din rekordfisk? Tog det lång tid att få upp den?
Vi hade aldrig besökt sjön tidigare så det är ju spännande med nya vatten och utmaningar. Visste ju om att det fanns väldigt stor röding där så jag tillverka nya krokar kvällen innan. Kroken som användes är kamasan laxkrok med färgpulver på (grön). Dagen började 08 och direkt så kändes det fisk men dom tog inte riktigt. Besluta att gå över på lättare grejor och bytte till 0,18 och bless myska agnad med laxrom. Det resulterade i bättre hugg och fler fiskar på isen. Framåt kl.10 dog fisket ut och inget hjälpte. Flyttade ca 30m till gammel hål som kan vara giftigt ibland när dom fått vila men inget resultat. Så jag gick tillbaka till utgångspunkten och bytte grejor till ett klock blänke med grön blink 2dm tafs och laxkroken. Gick sedan runt och bytte hål ofta när jag i ett hål kände en ristning...dunkade blänket i botten och hissade upp 1m därefter kom hugget direkt. Spöt som användes var ett hembygge med en liten wiggler flugrulle på. Iaf så var hugget brutalt med en första rusning på ca 20m. Trodde att jag tappat den när linan slaka och jag börja ta in lina för hand. Där fick jag kontakt med fisken igen men med mycket lös lina på isen blev det kritiskt. Tur jag hade kompis till hjälp att veva upp lina på rullen igen så jag kunde drilla med rulle och spö igen. Och efter ca 10min så såg jag fisken första gången och insåg direkt att min dröm röding satt på kroken...nu fick man rejält med puls och börja fundera på om detta skulle gå vägen. Med några fler kortare rusningar så kände jag att den tappat kraft i sina rusningar och tänkte att vid första bästa läge så skulle jag försöka kroka den och det lyckades. Stum av förundran och lite fiskefrossa kunde jag konstatera att min drömfisk låg vid mina fötter. Kan tala om att det var ca 30 pers som samlats runt mig vid drillningen och kom med olika förslag (typiskt) men en kille vid namn Niklas storås sa att inga kommentarer behövs ser ni väl han drillar ju som en Gud .

Vad använder du dig av för grejer när du fiskar röding?
Ja vad jag använder mig av för grejor vid mitt röding fiske.
Tycker inte marknaden har spön med det jag söker så det är nästan bara hembyggda spön som gäller.
Vad de gäller blänken och annan utrustning så är det ganska ordinära saker men även där så använder jag mest mitt egenkonstruerade blänke. Men kör även med blänken från marknaden typ Eldorado,kaitum,och blinkpirkar.
Krok använder jag nästan uteslutande krok från mästaren Lars Söderholm från alfta eller egentillverkade.
När det gäller myskorna och balansare så kommer dom till största delen från knosas men även från Hans Rodas (bless) och Hasse Eriksson tillverkning.
Linor finns det ju en mängd att prova men jag har fastnat för en lina som vestli fiske saluför och heter Tubertini tycker den är suverän på isfiske överlag. Använder väl linor mellan 0,18 - 0,28 beroende på val av pirk och djup.


Jag vet ju sedan tidigare att du fiskar en hel del röding. Har du några tips om hur man ska gå till väga för att lyckas få rödingen att hugga?
Ja hur man går tillväga med att lyckas få den att hugga är lite av en gåta när det gäller röding. Men man får inte fastna i sitt fiske utan man ska inte vara rädd för att prova nytt.
På inplanterad fisk så kan man ge varje håll lite längre tid än på fjällröding. Djup för dagen är också viktigt..en dag så går den nära botten för att en annan dag gå bara strax under isen. Så variation är A och O
Tafslängd under blänket kan också vara avgörande för framgång och tafsmtrl skall vara en stel lina och inte mjuk (blir knut på mjuk lina) sedan så gäller det som vid tävlingsfiske att titta på linan och inte omgivningen för ibland känns inte nappet utan syns bara. Man bör även ha koll på andra fiskare som får fisk....vilka grejor dom kör med för dagen och vilket djup dom fiskar på det kan hjälpa dig att hitta din egen fisk.


Du har ju även tävlingspimplat tidigare. Är det dags för en efterlängtad comeback i vinter?
Ja Erik visst skulle en comeback vara kul....men tiden räcker inte till då jag även jobbar helger och har jakthund. Sen så fiskar jag ju abborre ofta på våren när jag hinner.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln