Tre dagars träning på Mazais Baltezers…

Arto Jumisko med en brax på knappa kilot. Arto Jumisko med en brax på knappa kilot.

Team Sweden Ice har nu varit i Riga sedan i tisdags och vi har hunnit med tre dagars träningsfiske på Mazais Baltezers, sjön där världsmästerskapen kommer gå av stapeln imorgon lördag samt på söndag. Inför VM har laget fått in fina sponsorer som gjort att vi numera kan stoltsera med de snyggaste dräkterna av alla lag, förutom Letterna själva som har likadana. Det är företaget Norfin som helsponsrat laget med ett ytterställ, ett underställ och två par strumpor var. Stället är deras flaggskepp Norfin Extreme 4 som klarar ända ner till 40 minusgrader! Även Thermotic Float Underwear har sponsrat de fiskande med var sin väst att ha under jackan.

Laget har, under ledning av kaptenerna Peter Eriksson och Marino Sanvincenti, prövat sig fram runt rutorna som sedan fyra fyra veckor tillbaka stått ofiskade. Under första dagen jobbades det hårt på alla fronter; Johan Axelsson, Folke Andersson, Thomas Axelsson, Håkan Löfqvist, Arto Jumisko och Jimmi Bornström prövade sig fram med olika färger och storlekar på mormyskor för att finna receptet för sjön. Peter och Marino däremot jagade runt rutorna med mäskklocka och anteckningsbok för att loda djupet. Resultatet blev att grundaste platsen utanför rutorna var 1,8 meter och den djupaste 5 meter. Botten var hyfsat jämn och sluttningen likaså.

När vi under kvällen sammanstrålade och gick igenom dagens fiske visade det sig att alla fått fisk, av varierande storlek och sort. Det fanns snorgärs, spigg, mört, abborre och björkna i de hål som vi fiskade i. När det gällde färgen så hade vi inte riktigt fått någon klarhet i det, men åtminstone en fingervisning.

Dag två bestod i test av mäsksorter efter ett besök i en lokal fiskebutik. Den drivs av en kreativ herre som dagarna före avresa mailade undertecknad och undrade om vi var intresserade av att få var sitt par ryska stövlar. Visst tänkte vi, är de inte bra kan vi ju bara lämna kvar dem i Riga… I butiken provade vi ut storlekar och alla utom undertecknad tog stövlar för -25. Italienaren i gänget, som alltid är lite frusen på isfiske, tog de som skulle klara -45 grader istället. Den enda motprestationen är att vi skall ge vårt omdöme om stövlarna. Gratis är gott, tycker den småländske italienaren!

Mäsket som valdes ut var ett ljust, ett rött och ett svart mäsk för i första hand mört men även för braxen. Väl ute på isen hade det redan börjat bli sönderborrat runt rutorna och det fanns egentligen inte så mycket att säga om vilket mäsk som fungerade bäst. Ett smolk i bägaren hittills var att det inte funnits några jokers att mäska med, då leveranserna blivit försenade. Fisket hade dock varit ungefär som dagen före med varierande storlek och art på de fiskar som kom upp. Vädret denna dag var faktiskt precis lika varierande; sol, regn, snö, vindstilla, lätt bris och halv storm så våra kläder kom väl till pass och motsvarade verkligen våra förväntningar.

Under torsdagskvällen var det invigning och det fjortonde världsmästerskapet i mormyska öppnades av FIPSed representanten. Banketten efter lämnade en del att önska både i matväg och dryckesväg. Det var kalla rätter som inte var någon riktig höjdare, förutom de levermoussefyllda smördegskorgarna. En flaska rött vin på hela laget serverades och resten fick vi betala ur egen ficka, men för €1 per öl så kan man väl stå ut med det.

Tredje träningsdagen inleddes med att vi fick en påse i näven på väg till frukost klockan 7. Det var ett kilo jokers, det andra kilot skulle vi få runt niotiden vid sjön lovade leverantören. Av det blev intet skulle det visa sig tyvärr. Vi hade i alla fall en klar plan för hur dagens fiske skulle bedrivas. Laget gick gemensamt rakt över sjön till andra stranden som i stort sett är identisk med hur det ser ut där tävlingarna kommer hållas. Grabbarna borrade ner sig och började mäska med jokers och brödmäsk i olika konstellationer, medan Peter och jag gick en bit bort och borrades hel massa hål på olika djup. Systematiskt enligt ett schema klockade vi sedan ner de olika brödmäsken för sig, jokers i ett hål och brödmäsk plus jokers i andra hål. När sedan tävlingsdeltagarna kom dit började de systematiskt söka sig genom hålen med mormyskor i olika storlekar och färger. Snabbt konstaterade de att ett visst mäsk var bättre på att locka fick och gick sedan ytterligare metern djupare med det och jokers. På fem till sex meters djup drogs det, så länge solen sken, upp både mört, abborre, björkna och skimmers (små brax) i parti och minut. Efter att mer än halva tiden gått började det blåsa rejält och det blev ganska kallt om fingrarna. Dock fortsatte mäsken och den färg på mormyska som de sållat ut ge resultat, det hade kommit in större brax. Kronan på verket pillade Arto Jumisko upp, med en hjälpande hand och huggkrok. En rejält fin brax på strax under kilot. Några sådana per person i varje ruta imorgon och vi blir riktigt farliga i slutsummeringen.

Här kan du se Artos fight med braxen: https://youtu.be/rmWoFToqAm4

Häng med oss på Facebook och på Instagram under helgen för att få senaste nytt.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln