Reflektioner från DM i Jämtland/Härjedalen

I helgen avgjordes DM i Jämtland och det var många fiskare som slöt upp till Hålen på lördag (ind) och Rätansjön på söndag (lag) för att tampas om att bli distriktsmästare. Och I Jämtland/Härjedalen är det som bekant endast DM dagen som SM-biljetterna för nästa år delas ut (d.v.s ingen DM-serie av något slag).

I ett klanderfritt arrangemang av Bergsfiskarna kom dock fisket på Hålen och Rätansjön visa sig svårt att hantera för många. Det var vissa hål som gav bra och fisken var på sina håll grov.

På Hålen kom myskafisket på första delen av sjön att visa sig vara klart bäst, och många myskafiskare landade påsar på 2-3,5 kg. ”Som vanligt” den här säsongen tog jag ett felbeslut och gick till den bortre delen av sjön och där blev Daniel och jag helt själva. Vi gjorde dock säsongens största urblåsning (man orkar inte göra så många sånna per säsong), släppte inte en vilosekund på 4 timmar för att om möjligt gå på tempo till en SM-plats. Anser att genomförandemässigt var det säsongens klart bästa tävling för egen del för man fick sannerligen kämpa för varje enskild fisk (50 st för min del). Vi nådde 2,5 kg både två, men tyvärr för vår del hade som sagt fisket närmare starten varit bättre. Vi hade behövt 3 hg till för att vara på rätt sida kvalstrecket men det var inget vi hade kunnat fixa på beställning.

Det är alltså till att hålla tummarna för att det blir några återbud till SM nästa år för står jag på start så bör det fisket passa mig betydligt bättre än det fiske vi bjöds på i helgen. På Mälaren väntar ju enorma ytor, renodlat pirkfiske, ett krav att hålla högt tempo i 4 timmar för att ha möjlighet att lyfta 500-700 st fisk i storleken 15-20 gram för att ligga i toppen.

Mest vikt denna dag hade Gunilla Turdell, Sveg, på 5,6 kg. Erik Andersson, dito, vann herr på 4,1 kg.

På söndag hade vi (Jag, Hans Erlingsson och Daniel) planen klar sedan länge. Då var det startområdet, som Daniel fiskat på och vunnit på 15 år tidigare, som var vårt val. Tävlingen trummade på i en lika ojämn som svår takt. Nått hål här och där gav fisk, i övrigt stora områden som var tomma. Mycket folk runtomkring oss gjorde inte saken lättare.
Vi lyckades åtminstone kvala laget till nästa års SM som lag nr 3. Förövrigt 3 Svegslag i topp. Vann i herrsenior gjorde Bror E Olsson, Thomas Larsson och Mikael Rehnman på 11 kg före L-O Tjäder, Pela Friberg och Mats Westling på 10 kg och vi på 9 kg. Även fjärde lag var från Sveg och det är möjligt att även dom är klara för SM då det var många startande herrlag. Sveg kommer därmed ha 4 eller kanske t o m 5 lag (ett direktkvalat i o m årets SM guld) med till SM nästa år. En otrolig prestation av klubbens fiskare!

Nu laddar vi om för påskfisket. Vi får hoppas att de tävlingar som ännu inte har ställts in går att genomföra! Sen är säsongen definitivt över för min del.
Martin

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln