Sverige har fått ett nytt mormyskalandslag.

2018-års landslag från vänster: Arto Jumisko (Södertälje SFK), Jimmi Bornström (Mälardalens TF), Andreas Wetterhall (Enskede SFK), Marino Sanvincenti (Alingsås SFF), Johan Axelsson (Trosa AFK) och Pet 2018-års landslag från vänster: Arto Jumisko (Södertälje SFK), Jimmi Bornström (Mälardalens TF), Andreas Wetterhall (Enskede SFK), Marino Sanvincenti (Alingsås SFF), Johan Axelsson (Trosa AFK) och Pet

Här är andra texten från Svenskt Fiske i sin helhet.

Under den gångna helgen drabbade 20 av mormyskafiskare samman på sjön Sillen utanför Vagnhärad för att göra upp om de sex platserna till nästa år VM i isfiske. Per och Gunilla Lundgren är de som dragit i arrangemanget och tillsammans med en handfull andra ordnat fram en sjö som visade sig bjuda på både normalt svenskt mormyskafiske och ett fiske som lätt skulle kunna mäta sig med vilket VM som helst.
 
Tävlingarna startade tidigt på lördagen med registrering, regelgenomgång och därefter betes- och skryllkontroll. Därefter stegade nitton fiskesugna herrar och en dam ut på isen för att ta position runt den första av de fyra 175 gånger 75 meters rutorna. Givetvis blev det lottdragning i ena hörnet där Marino Sanvincenti både bildligt och bokstavligt drog det längsta strået. Tävlingen startade och, som vanligt, startade ett frenetiskt borrande, springande och mäskande innan lugnet tillfälligt lade sig över isen när samtliga deltagare hade fått ner sina mormyskor i vattnet. Några deltagare hade tagit till sig den teknik och taktik som används i de östeuropeiska länderna med korta sejourer i varje hål om det inte nappar och mycket jagande efter ätande fisk. Andra fiskade mer traditionellt nordiskt med gnetande i hålen och få förflyttningar. Det skulle visa sig att båda taktikerna var gångbara denna helg. Mest av alla den första deltävlingen sprang dock junioren Johan Kindlundh, vilket gav honom 2,1 kilo fisk och en andraplats endast slagen av landslagsveteranen Arto Jumisko med nästan 2,8 kg. Bronspengen i ruta ett tog Andreas Wetterhall hand om med 1,7 kg.
 
Efter välbehövlig och riktigt god ärtsoppa var det dags för deltävling två. Proceduren med hörnlottning upprepades med samma resultat som tidigare. Denna ruta skulle visa sig vara betydligt mer fiskrik vilket även visade sig med att det blev betydligt mindre jagande efter fisken. Många hade fina påsar vid invägningen och bäst var Jimmi Bornström med 4,2 kg som distanserade närmaste konkurrent med 6 hg. Rolf Wahlberg fiskade till sig en andraplats med drygt 3,6 kg och trea med knappt 3,6 kg blev Pilo Lindstrand.
 
Om lördagen var mild med lite sol och ingen vind bjöd söndagen på både rejäl vind och definitiv frånvaro från sol då det mitt under dagen kom in lite yrande snö. Som brukligt när det gäller fiske startade dagen tidigt med kontroll och lottning av hörnplatser. Vid det här laget förstår ni säkert redan att Marino vann sin tredje hörnlottning för helgen till motståndarnas skämtsamma förtret. När startsignalen ljöd 9:00 ackompanjerades dess efterklang av borrarnas fräsande i isen. Fisket denna morgon skulle visa sig vara riktigt trögt och svårt. Ingen sade sig få någon fart på fisken så de som orkade jagade runt ordentligt på isen med borr, spö och skrylla i högsta hugg. Junioren Johan K och hans namne Axelsson var nog de två som återigen jagade allra mest. För Johan A skulle det visa sig vara en vinnande strategi. Johan fiskade hem en förstaplats som ende fiskare med mer än ett kilo i påsen. Tvåa med nästan 9 hg blev Andreas W och trea Jimmi B, 7 hg. Jimmi kunde nu slappna av inför sista rutan då han med platssiffrorna 5+1+3=9 i princip var klar för 2018-års landslag. Johan K då? Jo den unge, energiske, uppfinningsrike framtidshoppet för svenskt mormyskafiske skrapade tyvärr endast ihop 265 gram och en 14:e plats.
 
En smaskig utelunch med grillad tjockkorv och mos, som gjorde susen i hungriga magar, gav tillbaka livsgnistan och orken inför sista rutan i årets landslagskval hos de tappar tjugo. Klockan 13:30 hade undertecknad vunnit sin fjärde av fyra hörnlottningar för helgen och startsignalen blåstes. De som deltagit i lottningarna under helgen skakade på sina huvuden och föreslog inköp av en Trisslott på vägen hem. Denna gång skulle det visa sig att just detta hörn skulle bli avgörande. Fisket var om möjligt ännu trögare och endast tre fiskare var över 8 hg. Omöjlige Arto J med 867 gram, Fenomenet Johan A med 822 gram och Marino S med 812 g var de som knep pallplatserna i sista rutan. Sistnämnde lyckades dra några större bonusfiskar i hålen i hörnet som gjorde helgen till ett stort solsken för västkustbon.
 
Innan landslagstruppen presenteras vill jag tacka evenemangsgeneralen Per Lundgren, de mycket duktiga domarna, markägarna som upplät sitt vatten för kvalet samt stugföreningen för förplägnaden under helgen.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln