Stig Granströms betraktelser: Nyårskulan i Skellefteå

Vi här uppe i norr avslutar pimpelåret med den enormt trevliga tävlingen som Skellefteå sportfiskeklubb bjuder på. I år kom rekordstort antal fiskare. Hela 74 allt ifrån Gällivare i norr der till Enskede i söder hade anslutit när tävlingen startade klockan 10.30. Vädret bjöd på sakta fallande kall snö i 9 graders kyla. Som tur var ingen vind. På isen hade ett 10 cm snötäcke lagt sig senaste veckan. Et skulle visa sig att farten på nappen blev därefter. Tröga abborrar och mörtar valde länge innan de anföll de av maggot betade trekrokarna eller mormyshkorna.

Själv tog jag samma område som i fjol i besittning. När startvisslingen av Roger ljöd borrades det febrilt i den 40 cm tjocka isen. För mig blev första nersläppet direktkontakt med abborre. 5 till följde i snabb takt, sedan blev det en mängd hål borrade med endast enstaka abborrar som resultat. En kvart in i tävlingen upptäckte jag att det ena borrskäret hade släppt. Kaos!  Hur gör jag nu? Efter kontroll såg jag att båda skruvarna hänger kvar eftersom de hade isat fast. Inga verktyg i min skrylla idag! Då ropar Daniel Bergman att han har ett verktyg med sig. Efter långt pillande med tången lyckades jag få borrskäret på plats. Ett stort tack till Daniel för hjälpen.

Efter detta blev fisket den närmaste timmen ett enda långt borrande med endast en eller högst 2 abborrar i hålen. 

Jerry från vår klubb hade samt Pekka Lampela hade som jag tyckte mer tur med hålslagningen. De drog med jämna mellanrum den ena abborren efter den andra ur sina hål samtidigt som jag endast hade enstaka eller inga fiskar i mina hål. Det är mer en känsla som infinner sig när fisket inte fungerar. Att alla andra får betydligt mer än vad man själv får.

Jerry och Lars Lööv hade när 40 minuter kvar av tävlingen dragit sig ut mot grundområdet som sträcker sig ut från Björnsholmen och blivit sittande med. Lugnt och fint varpade de upp fisk på fisk såg jag. När en kvart var kvar av tävlingen drog jag mig dit och fick då konstaterat att det var ett mört stim de hade stött på. Roligt för dom!. Marcus, Daniel och jag försökte nu försöka lura upp de silverglänsade små rödögda. Marcus som nu för första gången testade tafsfiske lyckades lura upp flera. Daniel fick igång fisket riktigt bra fram till dess att tävlingen avblåstes. Själv fick jag upp 5 mörtar och 6 abborrar sista kvarten.
Vid prisutdelningen visade det att Jerry blev totalsegrare Han var den enda fiskaren idag som sprängde 3 kilosvallen. Andra året på raken som en Råneåfiskare tar hem titeln. Marcus vann juniorklassen med dryga kilot. Pekka Lampela blev tvåa och Kenneth Sannemalm trea. Mattias Markström blev bästa Skellefteåfiskare idag på fjärde plats. Knappt före Daniel Bergman.

Damklassen vanns av Piteåfiskaren Maj-Lis Lundberg med Lena Engstedt som tvåa. Resultatlista finns inom kort på Skellefteå hemsida.

Ett stort tack till Skellefteå sportfiskeklubb som anordnar denna trevliga tävling
Stig Granström

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln