Serietävling 3 Örebro

Prisutdelning i julkortsstämning Prisutdelning i julkortsstämning

Dagens tävling går väl in under kategorin prövande om vi skall använda ett snällt uttryck. Nämde förra veckan att vi kanske skulle få läge att diskutera hur gösen påverkar fisket i många sjöar. Först en beskrivning av hur jag tog mig an denna prövning. 

Alkvettern nordväst om Karlskoga
var dagens arena. En relativt stor sjö och även om isen tvingade arrangören att begränsa området så hade vi över 6km långt område att fiska på. Startvikarna vid Lunedet har genom åren varit de säkraste platserna för att skrapa ihop småfisk men lydde Eriks råd från igår att gå om man orkar när det är mycket snö. Tog sällskap med hemmafiskaren Fällman upp till norra änden och fick lite info om viken vi aldrig tidigare haft med på tävling. 10 minuter sena var vi framme och efter endast 1 fisk på 3 personer efter 10 hål var så bytte vi snabbt sida. Fick 3 minifiskar som tillsammans mäktade med 10gram. Sen blev det ett jagande hemmåt men efter 2km och 2timmar hade jag bara 3 fiskar till varav en var över hektot. Hade tittat ut en grundrygg som jag hade som reservplats och var nu framme där. Lyckades peta upp en fin 3hgs och några mindre. Såg att folk for fram och tillbaka bortanför mig och beslöt bli kvar och borra nogrannt på kanten på grundet och ge hålen lite längre tid. Det gav resultat sista halvtimmen då jag hittade ett hörn på grundet där jag lyckades peta upp 10st halvfina fiskar. Slutade på 22 fiskar och 1286g vilket gav en andra plats efter Chefen Nilsson i herrklassen. Högsta vikt hade P-O Eriksson i veteranklassen på 1,6kg . Linus Ericsson vann juniorklassen och Pentti Harmaala vann äldre veteraner på 1,4kg. Damveteran vann Inger Ekbom i övrigt får jag hänvisa till resultatlistan då jag inte riktigt hann med.

Som sagt en mycket trög dag och det har säkert många förklaringar. Nysnö och nylagd is gör ju sitt till men finns det småfisk i en sjö så brukar de yttre förhållanden inte påverka dessa speciellt mycket. Det är just detta som hänt med denna sjö och många andra i våra regioner, småabborrarna på 15-40gram är rariteter och när de finns så är det på små begränsade fläckar. Istället har sjöarna ofta ett gott bestånd av grov abborre som kan nappa riktigt bra korta stunder på vintern medans sommarfisket kan vara lysande bitvis. Senaste gången vi var på Alkvettern var nästan 10år sedan så sjön har haft lång tid på sig att återhämta sig från tävlingsfiske. Vad alla sjöar som drabbas av dessa symptom har gemensamt är att gösen etablerat sig ordentligt. Man kan ju hävda att gös funnits länge i många vatten och det var inga problem förr även om man släppte i massor av yngel i sjöarna. Min personliga teori är att gösen gynnats av varmare klimat och fler klarar sig till lekmogen ålder. Samtidigt sätts det i fler yngel och där man kan anta (givet allt blir bättre med tiden) att kvaliten på dessa ökat. Nu mixtrar man potentiellt med balansen i ekosystemet och utfallet skulle kunna vara att tusenbrödra abborrar minskar. Vill poängtera att detta givetvis är spekulation från min sida baserat på vad jag upplevt under mina tävlingsfiskeår i Örebrodistriktet och att jag inte har något emot gösen som sportfisk heller. Vore intressant att höra om andra upplevt likande fenomen på andra håll i landet eller om det kanske finns andra teorier eller till och med forskning.

Nästa vecka kör Örebrodistriket DM med Nora-Gyttorp som arrangör och sjö bestäms på onsdag.
/jesper

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln