Mormyska tävling DT2 i cupen Högsjön - ur min synvinkel

"Pallen" på DT2: 1a - Thomas Axelsson, 2a - Greger Carlsson, 3a - Johan Kindhlund "Pallen" på DT2: 1a - Thomas Axelsson, 2a - Greger Carlsson, 3a - Johan Kindhlund

Nu har äntligen första (som egentligen är andra) deltävlingen i Pimpelsport Mormyska Cup genomförts. Här kommer ett reportage från Team Sweden Ice-fiskaren Jimmi Bornström

När kalendern för Pimpelsport cup kom och Götlunda skulle arrangera tävling på Högsjön visste jag att den tävlingen ska jag åka på. Då jag tävlat där 2 ggr tidigare så visste jag att sjön är rik på mört. Sist fick jag även en braxen på över 500 gr så mina förväntningar var höga på tävlingen.

Thomas Axelsson som är ny klubbmedlem från i år, skickade och fråga om jag skulle åka på tävlingen när han såg kalendern. Självklart, sa jag. Jag berättade hur fisket varit de andra gångerna och Tompa blev sugen. (Fast han sagt att han inte skulle fiska något i år, då suget inte riktigt fanns där)
På fredagen dök Tompa upp hemma. Även Robert Lindfors kom hem och snacket inför tävlingen var igång. Min gissning var att vinnar vikten skulle hamna på 5 kg per ruta.

Väl på lördagen drog vi iväg från Norberg vid kl 6. Jag, Tompa, Robert  och Pavel Chaulopka. Ett stopp vid McD i Köping innan vi drog vidare mot Arboga.
Vädret var bra, uppehåll, nollgrader och ingen vind. Såg även ut som om solen skulle kunna komma fram under dagen.

Väl på plats såg vi att det kunde bli en tuff tävling som lockat många bra fiskare. Totalt 32 st.  Bilen från Falubygden med tex Börre Omang (som varit grym i början av året) och förra årets cupvinnare Lars Jansson skulle inte bli lätta att tas med ute på isen.
Sedan var det dags att knalla ner till samlingsplatsen vid sjön. Det blev broddar på då det var blankis.

Tävlingsledare Greger Carlsson hälsade alla välkomna och förklarade vart runtorna var satta. Runta 1 till höger om en liten ö, ruta 2 till vänster. Jag visste att det varit bra fiske tidigare runt ön så där skulle jag börja. Taktiken var att fiska på 3-4 m.

Dags att gå ut. De flesta samlades runt ön. Jag såg Börre, Mankan och Reijo bakom mig. Sen Eva Mörlin lite längre bak. Thomas Axelsson började en bit längre in på sidan av ön. 
Jag började plocka fram sakerna för att mäska upp första hålen. Inser då att brödmäsken står kvar uppe i bilen, Inte bra!! Startskottet går och jag gör ett par hål. Aj då, bara 1,5 -2m djupt men med lite tur står fiske här inne, då går det fort om de nappar. Testar båda hålen, men känner inget.  Har haft ner en klocka med larver i första hålet, så går tillbaka. En abborre på 15 gr. Tittar runt lite och ser att Mankan och Eva Mörlin får mört. Tar grejerna och flyttar ut mellan dem. Kör ner en klocka med larver i första hålet, här är det mellan 3-4 m , går sedan och testar i andra hålet. Ett par stötar från något. Sen sitter den. Hmmm. en snorpäls. Går tillbaka till andra hålet och nu finns lite abborre där iaf. Tar ett 10 tal samt ett par snorisar. Men ingen mört än. Tittar på Eva som fortsatt dra mört i samma hål.  Mankan sitter också ganska still, så han får nog en hel del fisk. Går tillbaka och provar mina första hål ett par gånger men inte ett napp. Det var för grunt där.

Efter 1h har jag inte fått mycket. Flera börjar röra på sig mer, så fisket har stannat av lite.  Jag borrar ett hål längre bak i rutan där Kent Adell varit. Eva har även dragit sig bort en bit. Jag testar då hennes gamla hål, och drar ett par 30 gr mörtar. Tar dock slut snabbt och jag går bak och testar mitt nya hål. Även där finns ett par mörtar. Provar öven ett av Kents gamla hål och får ett par mörtar även där. Blir dock aldrig någon fart på fisket utan dör ut väldigt snabbt i hålen.

Slut signalen går för ruta 1. Jag pratar lite med Börre och han hade haft det tungt med. På slutet tyckte han att mörten hade börjat nappa bättre. Vi sa båda att Thomas hade suttit länge i sina första hål som han mäskade upp. Han borde ha bra.

Väl inne vid invägningen visade det sig att vi hade rätt. Thomas plockar ur en fin påse. 4,9 kg drygt. Det visade sig vara vinnar vikten i rutan. Greger hade fiskat ihop 3,4 kg och Mankan 3,1 kg. Det var topp 3. Sen var det jämnare. Många mellan 2 kg upp till 3 kg. Själv vägde jag in nästan 1600 gr. Inte bra. Långt ner i listan och inte en chans på en topplacering. Kent vägde in nästan 1700 gr och tog placeringen före mig. Han vill jag ju iaf komma förbi. Det blir målet till ruta 2.

En pizza bit av Tompas Bussola som han inhandlat dagen före. Inte varje dag en iskall pizza smakar så bra som nu. Tar en sväng upp till bilen och hämtar brödmäsket som glömts till ruta 1......

Dags att gå ut i ruta 2. Eftersom mörten nappat bra längre ut i ruta 1 tänkte jag att jag går ut en bit och testar djupet. Jag, Robert och Mankan går tillsammans. Daniel Ahlgren med son och Kent adell går också ut mot samma kant men stannar längre in mot land.
Signalen går och jag gör ett par hål. Innan jag mäskar, kollar jag djupet. 1-2 m!! Va fan! Jag sitter ju längst ut av alla. Får snabbt 4 abborrar i de hålen. Men springer ändå längre ut för att hitta lite djup. Det visar sig var ett grund precis där jag slog första hålen. Djupet går snabbt ner till 8-10 m. Jag går tillbaka och mäskar upp ett hål vid 4 och 6 m. Samt ute på 8 och 10 m. Nu hoppas vi att det kommer in mört och kanske brax. Förra gången jag fiskade här fick jag braxen på 6m. Adell och Ahlgrens sitter kvar längre in. De måste kommit på andra sidan grundet. Thomas och Greger börjar mitt i rutan. Tillsammans med Pavel, Johan A och Johan K. Efter 1 h har det ännu inte blivit några mörtar i mina hål och jag inser att det kommer bli även en dålig andra ruta. Har skrapat ihop ett 15 tal fiskar. Det är nästan bara snorisar i hålen. Ser att flera rör på sig och tänker att det är nog lika dåligt överallt. Går och pratar med Greger och han bekräftar att de får sämre i denna ruta. Sitter och drömmer om vinnarbraxen när slutsignalen går för ruta 2.  Jag lyckades gneta ihop nästan 7 hg. Och en dålig placering igen.

Denna gång är det många som kommer in med 1,0 - 2,0 kg.  Så det var sämre fiske i denna ruta. Thomas och Pavel har 2,2 kg var. Frågan är hur långt det skulle räcka. Johan A och Johan K vägde in bra påsar på över 2 kg. Ser dock inte vikterna. Det blir stenhårt! Då kommer Kent Adell till invägningen och slänger upp en påse med över 4,5 kg fisk! Överlägsen rutseger visade det sig då ingen annan kom upp i 3 kg.

Arrangören sammanställer alla resultat och efter lång väntan kommer resultatet.
1:a Thomas Axelsson på 7 p, 2:a Greger Carlsson också på 7 p och 3:a Johan Kindlundh även han på 7 p!! Vikterna fick avgöra. Thomas 7132 gr, Greger 5866 gr, Johan 5714 gr.
En bra tävling och roligt med så många deltagare. I dessa regioner brukar inte deltagandet bli så här bra, så vi får anta att det är cupen som drar extra folk. Det visar hur bra det är med denna Pimpelsport cup.

Tack till arrangörerna och sponsorn Norfin.

/Jimmi Bornström

(Fler bilder i dokumentet nedan)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln