Inför OS-pimpeln: Intervju med Folke Broman, en Ryssaprofil utöver det vanliga!

Folke med nästa generation storfiskare i Bromanssläkten. Barnbarnsbarnet Villy visar upp en sommarfångst. Folke med nästa generation storfiskare i Bromanssläkten. Barnbarnsbarnet Villy visar upp en sommarfångst.

Den 25 mars anordnar Ovansiljans SFK OS-pimpeln på Ryssafjärden och Vikaviken. Ett anrikt fiskevatten där släkten Bromans stod i centrum för tävlingsverksamheten och framgångarna under flera decennier under 1900-talets andra hälft. Vi på pimpelsport har fått göra en exklusiv intervju med en av Bromanssläktens stora profiler, Folke Broman som för övrigt fyller 90 år i juni, med hjälp av hans dotter Lena.  Vi tackar o det hjärtligaste för att ni tog er tid att svara på våra frågor.

Vilka var egentligen de framgångsrika Bromans och hur kom det sig att du/ni började tävlingsfiska?
Ja vi var ett helt gäng med farfar Daniel, farbror Helmer och brorsan Rune i spetsen. Vi växte upp med fisket och fiskade så fort vi fick chansen. Mest framgångsrika i tävlingssammanhang var nog ändå farbror Helmer och min bror Rune. Helmer vann bland annat 3 bilar under årens lopp och Rune blev svensk mästare i pimpel. Själv vann jag arrangörstävlingen i SM, i Stockholm, en gång.

Det kan väll tilläggas att även Börje Jernberg och hans pojk Peter, som tävlingsfiskat flitigt och framgångsrikt, tillhör Bromanssläkten i allra högsta grad. Börje är nämligen son till en av min far Daniels systrar.

Det sägs att släkten Broman vann i stort sett allt under andra hälften av 1900-talet. Vad gjorde er mer framgångsrika än andra?
(Skratt) Ja vi hade nog först och främst väldigt roligt. Vi sporrade varandra och utvecklades därför. Men det ska tilläggas att när Borlängefiskarna väl kom igång var vi chanslösa!

Ryssapimpeln var en av landets största tävlingar under många år. Vad var hemligheten bakom framgångssagan? Och hur stor var Ryssapimpeln när den var som störst?
Ja men det är ju ett så bra fiskevatten! Sen tror jag att vi gjorde det på rätt sätt och med glimten i ögat. Det skulle vara roliga prisutdelningar där alla fick pris. Då kom också folket. På någon tävling var det över 1300 deltagare på det här vattnet, men jag är osäker på om det var Ryssapimpeln eller nått annat arrangemang den gången.

Som kuriosa kan sägas att Folkes dotter Lena berättar att Folke ibland var högtidsklädd när han agerade prisutdelare till ortens fisketävlingar. Iklädd frack och höghatt vid metetävlingar drog han applåder och hejarop från publiken!


Man kan anta att det hände en hel del tokigheter genom åren. Har du något speciell anekdot/minne i samband med pimpeltävlingarna?
Det finns ett speciellt minne som genast dyker upp. På en tävling i Älvdalen på Nässjön var det en Opel Cadett i förstapris, och folk av alla de slag vallfärdade dit. Plötsligt fick jag höra en tävlande som säger att han har hugg på hugg, och därefter tar han fram en termos med en stor abborre i som han sedan fäster på kroken. Jag ser ju att det är fusk och säger till honom att nu har du fisken på kroken varpå han drar upp den. Jag berättar efter tävlingen för arrangörerna men de tror inte på mig! Fuskarn tar snabbt bilen och beger sig från tävlingen i full fart. Strax därefter hittar arrangören termosen och inser att jag hade haft rätt hela tiden. De lyckas stoppa honom i Älvdalen och bilen tillfaller den riktige segraren!

Hur länge tävlade du själv?
(Skratt) Vette fan. Jag har väl inte slutat än!(Dottern Lena berättar att Folke har en otrolig vilja)

Vad är enligt dig det bästa med tävlingsfiske?
Sammanhållningen med alla som tävlar!

Nu när det återigen bli stor pimpeltävling på Ryssafjärden och Vikaviken. Vad kan deltagarna vänta sig för fiske? D.v.s. storlek på fisken? Segrarvikt?
Ja det blir nog småfisk som gäller. Vad gäller segrarvikt är det svårt att säga, tävlingsfiskare är så effektiva nu för tiden så de kan vinna på hur mycket som helst.  

Varifrån på sjön tror du vinnaren kommer ifrån?
Det skulle dock inte förvåna mig om de vinner vid Gossastugan!

Jaha, men var ligger det då!?
Det får ni tävlande lista ut själva!

Vad bör man använda sig av för material? Pirk eller tafs? Och krokfärg? Bete?
Det är pirk med en trekrok med rött inslag som gäller. Och bete? Ingenting om dom verkligen kan fiska!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln