Inför NM

Landslaget från 2016. Hur går det för årets landslag? Landslaget från 2016. Hur går det för årets landslag?

Ni kanske uppmärksammade att vi inte diskuterade helgens stundande NM-tävlingar i pimpelpodden. Helt riktigt. Vi har däremot inte tänkt utelämna tävlingarna i vår pimpelsport-rapportering, utan kommer under resterande veckan ha lite extra fokus på det som komma skall i Luleå. I den rapporteringen tänkte vi börja med alla vår Stig Granströms tankar inför helgen! 

2018-04-10
Vädret lovar SOL, SOL och åter SOL. Kanske har abborrarna därmed vaknat till liv. Mycket talar för det. Vi hade tävling på liknande vatten i lördags. Segervikt: 8 kilo pigga abborrar på flera olika håll.

Fredagens förtävling fiskas på grannvattnet och brukar normalt kunna innehålla lika mycket abborre som på lördagens NM vatten. Men denna vinter är ju lite annorlunda än vanligt. Regelbundet får vardagsfiskarna massvis med matfisk. Alltså plus 10 kilo när de går hem . Då sitter de oftast i ett eller högst två hål och myser.

När nu tävlingsfiskare beträder isen blir det helt andra vikter. För många kommer att möta de stora stimmen med 300 grammare som huggvilligt slukar de beten som släpps framför dem. Att sitta och dra 5-8 kilo per hål är vanligt, men mycket sökande för dessa godhål krävs.

Hur går det då? Min teori är att ALLA har minst 5 kilo i sin påse. 50 % har påsar över 8 kilo och de högsta 25 % mer än 10 kilo. Segervikt på runt 17-20 kilo.

Vem vinner? Jag har svårt att se att det blir många som slår Ulf Keinström eller Kari Ohtonen.  Ett par av de finska tävlande har prövat på vattnen häruppe och har försprång därför. Vesa Rahikkkala höll sig långt framme senast, men var slagen av både Ulf och Kari. Junioren Oskari Rahikala blir nog en alltför svår nöt för våra duktiga juniorer. Jag har stor tilltro till att Elin Seger står högst på prispallen bland damjuniorerna. Men Josefine Andersson och Julia Hägg är svåra konkurrenter. Gun-Britt Magnusson  vinner damveteranklassen. Så är det bara. Elisa Juurika vinner damklassen.  Herrveteranerna är en helt öppen tillställning, men jag tror på att någon av de norska gästerna drar det längsta strået.  Alltså mycket finskt och svenskt i topp i år. Lägg märke till att Mika Jaako som är tävlingsansvarig för Finland har fiskat många gånger på dessa vatten. Det har ju vår ju vår vice lagledare Kent Enbuske också. Så där får vi se vem som ger bästa coachningen.

Där har ni mina favoriter.

Vilken fiskemetod? Tafsfiske har alltid varit segervapnet här uppe. Några trekroksfiskare har legat högt uppe också. Men aldrig vunnit än så länge. Varpatekniken passar på detta vatten då fiskedjupet kan gå ner till 11 meter. Finns abborrarna på under 8 meter blir det höga vikter.

Vi är klara för drabbning här uppe i Norr.

För Råneå och Luleå sportfiskeklubbar
Stig Granström

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln