Snälla Fiskejournalen, välj samverkan före attack på era allierade!


 

Martin Södergårds svarar på Fiskejournalens artikel om dumpning av fisk Martin Södergårds svarar på Fiskejournalens artikel om dumpning av fisk

Vi lever i en tid full av nät-troll, drev och bristfällig journalistik, och möjligen nådde dessa trender sin kulmen för oss tävlingspimplare då Fiskejournalen för ett par dagar sedan valde att gå ut med att fisk dumpats efter en pimpeltävling i Västsverige.

https://www.fiskejournalen.se/starka-reaktioner-over-dumpad-fisk-efter-tavling/ 

För att klargöra några inledande aspekter. Att dumpa fisk på det sätt som någon okänd gjort i fallet som lyftes i aktuell artikel är givetvis inte okej. Lång därifrån. Men det borde inte heller vara okej att en respekterad facktidning driver en fråga, och indirekt utpekar bovar, utifrån uppgifter som de bevisligen inte har granskat om det stämmer eller inte. Man låter inte ens de utpekade uttala sig i ärendet vilket i sig är respektlöst mot alla de sportfiskeföreningar som årligen engagerar sig i att få fler att upptäcka sportfiskets fördelar. Det ger en olustig känsla om vem eller vad de egentligen är ute efter?

Sportfiskarna har tydliga regler om hur vi sportfiskeklubbar agerar då vi anordnar tävlingar. Tävlingssverige har gemensamt enats om att rätt fiskhantering är extremt viktig, och jag har aldrig mött någon klubb som inte värnar om att dessa regler efterföljs. Givetvis finns det rötägg, som i alla andra delar av samhället, som säkert frångår reglerna när vi inte har organiserade tävlingar eller när de fritidsfiskar, men då är också väldigt svårt för oss sportfiskeklubbar att agera. Vi är dock först i raden att ta avstånd från den typen av hantering.

Det som gör artikeln i Fiskejournalen både intressant och samtidigt skrämmande är att en ansedd facktidning alltså väljer att följa den nya klena typen av mediahantering som blivit allt vanligare under senare år. Ni vet, det som brukar kallas för fake-news, som baseras som bristfällig källkritik, egna antaganden och t.o.m. en förflyttning av antaganden till självutnämnda sanningar. Man slog i aktuell artikel bland annat fast att (1) det handlade om dumpade fisk efter en pimpeltävling (utan att precisera mer än så). (2) Att dumpning är ett utbrett problem vid pimpeltävlingar (utan att precisera mer än så). (3) Att platsen för dådet var Västsverige (vilket också gjorde att sportfiskeklubbarna och enskilda tävlingsfiskare i området kunde identifieras och anklagas). Artikeln fick en enorm spridning och tidningen t.o.m. uppmanande folk att skriva vad de tyckte om det här. Och vilket respons, hatstorm, de fick!

Men om vi tar det rent faktamässigt, eller journalistiskt korrekt. Vad var egentligen fakta eller bara antaganden och egna sanningar i fallet?

Efter en enkel analys av ärendet vet vi nu, efter att flera sportfiskare varit i kontakt med tidningen i syfte att veta mer om källor och fakta, följande. (1) Det är fortfarande inte klarlagt om fisken som hittats ens kom från en tävling. Helgen innan ”fyndet” hittades anordnades förvisso en icke sanktionerad ”tävlingskula” där en av de tävlande på kulan samlade in den fångade fisken och tog med sig den hem. Om den upphittade fisken ändå kom från någon på ”kulan”, eller från fritidsfiskare under veckan däremellan, vet alltså ingen med säkerhet. (2) Utifrån Sportfiskarnas riktlinjer kan jag med säkerhet alltså säga att dumpning av fisk vid organiserade pimpeltävlingar inte är ett utbrett fenomen. Absolut inte. Vad människor gör i andra fall, som vid fritidspimpel eller mer o-organiserade fall, är alltså svårare att kontrollera mer än att vi måste bli än tydligare med att informera om att det aldrig är ok att dumpa fisk. Att anklaga det organiserade tävlingsfisket är däremot, alltså, direkt felaktigt och sorgligt. (3) Sportfiskeklubbarna i området har fått mottagit en direkt hatstorm trots att de inte på något sätt har varit inblandande i händelsen. Det är ytterst beklagligt att många just nu mår väldigt dåligt trots att de alltså inte har något med saken att göra. En efterföljande dementi kan långt ifrån rättfärdiga den skada och den uppgivenhet som folk idag känner.

Fiskejournalen säger att de ville skapa en allmän debatt om dumpning av fisk som både förekommer vid havet och insjöar. Ja men gör då en allmänt hållen debattartikel och inte en artikel som pekar ut ett enskilt tillfälle och plats. Vi sportfiskeklubbar är också positiva till en sådan debatt och deltar gärna!

Så vad göra? Vad har vi lärt oss? Vi Sportfiskeklubbar måste givetvis fortsätta vara aktiva för att värna om att våra regler upprätthålls och efterföljs. Fiskejournalen och övriga facktidningar behöver rannsaka sig själva, se över sina arbetssätt och rutiner och framförallt gå tillbaka till sin journalistiska rötter. Sist men inte minst måste vi välja samverkan före attack på ”våra allierade”. Så, nästa gång Fiskejournalen och andra. För guds skull. Lyft luren, kontakta sportfiskeklubbarna eller riksorganisationen Sportfiskarna, innan ni hänger på, och accelererar, nästa sociala drev. Det hade blivit så mycket bättre då, för vi är redan för få som värnar om ett moraliskt och hållbart fiske i Sverige för att vi skall föra ett inbördeskrig mot varandra!

Vänligen
Martin Södergårds

Etiketter: debatt

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln